Zevenblad (Aegopodium podagraria L.)

Relevante planteninfo

Behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Hoogte tussen 60 en 90 cm. Bloeitijd: juni-juli. Het is een overblijvende plant.

De bladeren zijn 3-tallig, de bladslippen zijn soms opnieuw 2-tallig. Onderste blaadje gespleten als een geitenpootje. De stengel staat rechtop, is kantig gegroefd en hol. De bloemen staan in schermen. Witte kroonbladen zonder omwindselblaadjes. De plant maakt onder de grond lange kruipende uitlopers.

Vindplaats: te vinden op zure voedselarme loofbosgrond, in naaldbos, heide en schraal grasland. Het is een kalkmijdende plant. 

Eetbaarheid

Is een klassieker onder de inheemse wilde groenten. Als je de plant vers afscheurt dan ruikt hij helemaal naar wortelen. De smaak doet meer denken aan peterselie. Vooral de jonge bladeren en stengels (nog voor de bloei) zijn smakelijk en ook geschikt voor een wilde-kruidensalade. De bloemen kan je van juni tot augustus als rauwe eetbare decoratie gebruiken of als aromatische toevoeging in soep of eenpansgerechten. 

Volksgeneeskunde

Het vitamine C-rijke kruid diende in de tijd van de Romeinen o.a. om de Romeinse soldaten te voeden en in de middeleeuwen was het een van de belangrijkste groenten. Dit als combinatie met brandnetel en andere wilde kruiden, bereid als spinazie en met een klontje boter of met wat crème fraîche op smaak gebracht.

Uitwendig wordt een met een vijzel gekneusde plant als omslag gebruikt bij verbranding, insectenbeten en voor de bereiding van een bad ter behandeling van aambeien. 

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

In de fytotherapie wordt de wortel gebruikt bij reuma en jicht, vanwege de urinedrijvende, ontstekingsremmende, ontzurende en ontkrampende werking. Bij gevoelige mensen kan de aanraking van de bladeren tot huidirritatie leiden wanneer de betreffende delen daarna direct aan het zonlicht worden blootgesteld. 

Bijkomende info/weetjes

De soortaanduiding “podagraria” betekent “voetjicht”. De plant wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als middel tegen jicht in kompressen.

Andere schermbloemigen zijn vaak giftig: het zevenblad niet !

Opgelet: niet verwarren met andere schermbloemigen, vb : de jonge vlierplant (sambucus nigra) : deze hebben een ronde stengel die onderaan vaak verhout is. Andere schermbloemigen hebben ander blad en groeien niet als bodembedekker.

Previous
Previous

Zilverschoon (Potentilla anserina L.)

Next
Next

Zeepkruid (Saponaria officinalis L.)