Smalle waterpest (Elodea nuttallii (Planch.))
Relevante planteninfo
Voorkomen: oorspronkelijk komt deze zéér zuurstofrijke waterplant uit Noord – Amerika. Hij heeft in onze contreien een vegetatieve vermeerdering.
Botanie: Tweehuizige plant. Kan van 30 cm tot 1m lang worden en de bloeiperiode is van mei tot augustus met prachtige alleenstaande, éénslachtige bloemen gaande van witachtig roze tot lichtpaarse kleuren. De bloemvorm is buisvormig waarvan 3 kelkbladeren en 3 kroonbladeren, vruchtbeginsel (onderstaand) met 1 stijl en 1 stempel. De stengels zijn drijvend. De bladeren zijn lijn-tot lancetvormig waarvan de bladrand getand is. De bladeren staan in kransen. De ondergrondse delen zijn de hoofd-en bijwortels.
Familie: Waterkaardefamilie (hydrocharitaceae)
Inhoudsstoffen: Buiten dat de plant het water voorziet van de nodige zuurstof en hiernaast bepaalde stoffen bevat die de groei van algen sterk remt (dus een Allopathische waterplant) is er verder geen informatie meer over te vinden.
Eetbaarheid
Niet eetbaar voor de mens.
Volksgeneeskunde
Geen info over terug te vinden.
Gebruik in huidige planten-geneeskunde
Geen gebruik in de huidige planten-geneeskunde.
Bijkomende weetjes
De smalle waterpest is sinds 1939 in België en in 1941 voor het éérst in Nederland gevonden en heeft zich daarna heel snel in de zoete wateren verspreid. Héél waarschijnlijk is de plant als weggegooide aquariumplant vanuit de BeNeLux aan zijn opmars in Europa begonnen. De invasieve exotische soort is nu in vrijwel alle open water verbreid. Overwinteren doet de smalle waterpest met zijn op de onderwaterbodem liggende stengeldelen.
Planten met mannelijke bloemen zullen we in onze contreien NIET tegenkomen. Maar opmerkelijk is dat in hun oorspronkelijke habitat de mannelijke bloemen van de smalle waterpest van de planten automatisch loskomen en aan het wateroppervlak drijven om zo tot bij de vrouwelijke bloemen te drijven die aan de plant blijven vastzitten. In Noord-Amerika is dit goed waar te nemen omdat beide tweehuizige plantentypen er voorkomen.