Moerasandoorn (Stachys palustris L.)

Relevante planteninfo

Van de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae).  

Zwak aromatisch ten opzichte van de Bosandoorn, bladeren zijn langwerpig tot lancetvorming. Bloemen zijn paars. Bloeit van juli tot augustus. Komt voor op vochtige standplaatsen.

Eetbaarheid

Van September tot in de winter kun je de zachte eerstejaarswortels koken of bakken.  Nog voor de bloei (april, juni) – kan je de te schillen, mals-zachte stengeltoppen, de malse bladeren en de jonge scheuten een verfijnde groente op.  Basis-smaak van de plant doet denken aan paddenstoelen en olijfolie. 

Volksgeneeskunde

De Andoorn-familie werd in de volksgeneeskunde gebruikt bij asthmatische en bronchiale problemen (werkt op de slijmvliezen).  Helpt de lever bij geelzucht – hierdoor werd het sap van de ganse plant geperst. Goed voor verslapte mensen met chronische eczeem– en ideaal als reinigende voorjaarskuur.  

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Tegen welke indicaties kan deze plant gebruikt worden? Werkt als nervinum (angst, nerveuze spanning, zwakke zenuwen, zenuw-hoofdpijn,…).  Verder zou de plant als tonicum en stomachicum werken.  Samentrekkende werking op slijmvliezen in mond – keel-holte en darmen (cfr. Volksgeneeskunde) Uitwendig kan de plant gebruikt worden (door samentrekkende werking) op onstekende en slecht genezende wonden).

Welk deel van welke plant wordt gebruikt in welke vorm? Infuus van de hele plant 3 maal per dag van 1 a 2 theelepels – of 2 a 6ml tinctuur 3 maal per dag (1:5 in 40%)

Zijn er bekende contra-indicaties? Er zouden geen toxische bijwerkingen gekend zijn bij therapeutische dosis.

Previous
Previous

Moederkruid (Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip.)

Next
Next

Kruidvlier (Sambucus ebulus L.)