Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica (Houtt.) Dcne.))

Relevante planteninfo

De plant groeit van oorsprong in het Oostelijke deel van Azië. In Noord-Amerika en Europa is deze vaste plant een nieuwkomer die het goed doet. Hij heeft bamboe-achtige stammetjes die drie meter hoog kunnen worden. Hij behoort tot de Duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Duizendknoop wordt als een invasieve plant beschouwd.  Botanici maken zich druk dat een uitheemse soort de inheemse soort  verdringt. De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met lange holle stengels (stammetjes) met zijtakken van 5 tot 12 cm waaraan grote bladeren zitten. De plant vormt stevige wortelstokken. De stengel is opgebouwd uit holle stengelleden en op de grens tussen twee van deze zit een knoop waaraan zich een zijtak en een blad bevinden. De zijtakken zijn op deze wijze verder opgebouwd. De wand van de stengel bestaat uit twee delen, een dik deel dat groen is en voor stevigheid zorgt en een doorzichtig vlies met rode vlekjes. Gezamenlijk ziet de stengel er dan groen uit met rode vlekjes. De plant bloeit in augustus-september met crèmewitte, soms witroze bloemen. De vruchten zijn roodachtig en hebben een vliezige zoom of vleugel om de vruchten. Groeit in groepen op voedselrijke vochtige bodem langs beken of rivieroevers bij voorkeur in de volle zon, alhoewel schaduw ook goed verdragen wordt. De plant kan een temperatuur van maar liefst -35 graden verdragen. In de Chinese geneeskunde is het een zéér gewaardeerde plant.

Eetbaarheid

De scheuten van Japanse duizendknoop zijn goed eetbaar. Oogst ze tussen de 15 à 20 cm en schil de iets dikkere stengels. De smaak is volgens menigen beter dan rabarber. Je kan dit koken, stomen en verwerken in jams, marmelades, compote maar evengoed als groente enz…. Het is een behoorlijk gezonde groente met veel vitamine A , mineralen en bevat resveratrol, (een sterke anti-oxidant).

Volksgeneeskunde

Werd (en wordt nog altijd) vooral in de Chinese geneeskunde gebruikt.

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Wordt bij welke indicaties gebruikt? Goed bij COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ofwel chronische obstructieve longziekten, bronchitis, astma, longemfyseem, hart -en vaatziekten, menopauzeklachten, preventie osteoporose, uitblijvende menstruatie, PMS, menstuatiepijn, …

Welke delen van de plant worden in welke vorm gebruikt? Van japanse duizendknoop wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. Voor de exacte dosis van Japanse duizendknoop moet je bij een fytotherapeut ten rade gaan.

Welke contra-indicaties zijn bekend? Het is een veilig kruid, maar contact met de huid kan bij een aantal mensen huiduitslag ontstaan. 

Bijkomende info/weetjes

De wortel van de japanse duizendknoop is een bron van resveratrol, een stof waarvan men in onderzoek op dieren denkt dat het tumors bestrijdt. Zelfs de zéér snel voortwoekerende kankertumors zouden door resveratrol een halt toegeroepen worden. Resveratrol is onder andere in staat om een kankercel binnen te dringen en ervoor te zorgen dat de kankercel zichzelf doodmaakt, wat apoptose wordt genoemd. Onderzoekers hopen binnenkort over technieken te beschikken om resveratrol op magnetische wijze uit japanse duizendknoop te onttrekken. Resveratrol wordt momenteel al als antikankersupplement verkocht.

Sommige natuurartsen raden dagelijkse inname van 9 tot 30 gram thee van de wortel van japanse duizendknoop aan voor de ziekte van LYME, maar dit is in de fytotherapie geen gemeengoed.

Previous
Previous

Judaspenning (Lunaria annua L.)

Next
Next

Jakobskruiskruid (Jacobae vulgaris L.)