Gewone Melkdistel (Sonchus oleraceus L.)

Relevante planteninfo

Eénjarige plant uit de composietenfamilie, vooral gezien als onkruid.

Behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Hoogte tussen 30 en 90 cm. Bloei van juni tot de herfst. De bloemhoofdjes, twee cm breed, bestaan uit lichtgele lintbloemen. Is een éénjarige plant. De bladeren zijn stekelig getand én stengelomvattend. De oortjes van de bladvoet zijn spits en niet of nauwelijks teruggekromd. De bladeren zijn meestal veerdelig. De bovenzijde van het blad is meestal mat. De stengel is hol, breekbaar en zonder stekels. Het is een plant met veel melksap. Kan door de diepstekende wortel goed tegen de droogte.

Komt overal voor. In gebergten zeldzamer. Te vinden op voedselrijke en vooral stikstofrijke grond. Ook in moestuinen te vinden.

De bloemen gaan in de ochtend open en sluiten zich ‘s middags. Na de bloei vormt de plant een pluizenbol.

In onze streken komen onder andere gewone melkdistel, akkermelkdistel, gekroesde melkdistel (bevat stekels) voor.  Deze  zijn te onderscheiden aan de beharing van de omwindsels, de wortel en de bladvorm.

Inhoudsstoffen: mineralen (veel ijzer onder andere), vitaminen, en meer

Familie: composieten of Asteraceae

Eetbaarheid

Het melksap is niet giftig maar wel zuur.

Deze plant werd vroeger als wilde groente verzameld en opgegeten, wat uit de wetenschappelijke naam blijkt : “sonchus” betekent “zacht, slap” en “oleraceus” is “groente”.

Mensen eten de distel niet meer, maar dieren zijn er dol op.

De jong geplukte bladeren smaken heel lekker met een fijn, bitter en heel licht zoetig accent. Daarom worden ze verwerkt in wilde-kruidensalades, soep, fijngehakt in eiergerechten of kwark en als groente.

Gekroesde melkdistel is ook eetbaar maar wordt midden zomer te bitter van smaak.

Volksgeneeskunde

Het melkachtige sap werd opgevangen door de plant te kwetsen. Men maakte een papje met uitgeperste gewone melkdistel om aambeien te behandelen. Een papje met de verse plantendelen werd op wonden gesmeerd.

De plant werd samentrekkende en helende eigenschappen toegeschreven. Vooral de bladeren en de wortel werden gebruikt.

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Geen relevante informatie over te vinden.

Previous
Previous

Gewone raket (Sisymbrium officinalis (L.) Scop.)

Next
Next

Wilde Liguster (Ligustrum vulgare L.)