Witte Waterlelie (Nymphaea alba L.)

Relevante planteninfo

Behoort tot de waterplanten, heeft witte of gekleurde bloemen die boven het water uitsteken.

Er zijn drijvende bladeren aanwezig, nauwelijks gelobd, en leerachtig. Zij zijn via lange elastische stelen aan de dikke, in de modder voortkruipende wortelstok bevestigd. Er zijn meestal tussen de 20 tot 25 kroonbladeren aanwezig en 4 à 5 kelkbladeren. De bloemen drijven en hebben witte kleur. De verschillen met de Nymphaea candida zijn gering: de nerven van deze zijn gebogen aan de bladvoet. De Nymphaea candida is trouwens een zeldzame plant.

De plant is overblijvend, bloeit tussen mei en augustus en de bladschijf is circa 14 cm groot.

Te vinden in plassen, meren en oude rivierlopen met weinig stroming. Bloemen zijn van ongeveer 07.00 u tot 16.00 u geopend, daarna gaan ze snel weer dicht. 

Eetbaarheid

 Geen relevante informatie over te vinden. 

Volksgeneeskunde

Geneesmiddelen op basis van de wortelstok van de witte waterlelie werden vroeger voorgeschreven als kalmeringsmiddel en vooral voor het intomen van overmatige geslachtsdrift. De bloemen werden gebruikt bij huidproblemen en bij ontstekingen in de mondholte.

Bij uitwendig gebruik was het een waardevol geneesmiddel, als huismiddel werden de kroonbladeren op brandewijn gebruikt als antiseptisch en wondhelend verbandmiddel. Door ze op olijfolie te macereren dienden zij voor de verzorging van oppervlakkige brandwonden en kloven. De olie had ook de naam om een plaatselijk wondgeneesmiddel te zijn.  

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Samentrekkend, anti-inflammatoir, verzachtend en kalmerend.

In de plantengeneeskunde in Duitsland wordt de wortelstok (inwendig) gebruikt als adstringerend middel voor de darmen en in het algemeen als sedatief middel . Voor uitwendig gebruik wordt het aangewend voor het anti-inflammatoir en verzachtende eigenschappen bij huidontstekingen en kleine zweertjes aan de mond en hals.

Bijkomende info/weetjes

De bol en de bloem van de witte lelie bevatten zeer veel borium.

Boeketten van deze bloem kunnen in een gesloten of slecht geluchte kamer misselijkheid of zelfs ernstige vergiftigingsverschijnselen teweegbrengen.

Previous
Previous

Wolfspoot (Lycopus eurapaeus L.)

Next
Next

Witte dovenetel (Lamium album L.)