Bijvoet (Artemisia vulgaris L.)

Relevante planteninfo

Familie: asteraceae  Familie van de alsem (waar o.a. absinth ook toe behoort).

Korte wortelstok.  Bladeren zijn bovenaan groen en onderaan witviltig. Hij bloeit van juli tot september met gele tot roodbruine bloemen en wordt 60cm tot ongeveer 1m20 groot.  Komt vooral voor op droge tot vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond. 

Inhoudsstoffen: etherische oliën, bitterstoffen (sesquiterpeenlactonen), flavonoiden enz.

Eetbaarheid

In april-mei worden de scheuten en bladeren gegeten – die zijn dan nog mild en aromatisch (later wordt de plant nogal bitter van smaak).  Kan dus, als smaakmaker, toegevoegd worden aan salades, quiches, omeletten, etc... je zou de hele plant (zolang hij sappig is) kunnen drogen en als keukenkruid gebruiken.  Als je de stengel ontbladert, met de bloempjes er nog aan, kan je hem als smaak-kruid toevoegen aan gerechten (voor opdienen wel verwijderen).   

Volksgeneeskunde

Bijvoet zou een van de beste zenuwkruiden zijn – waarbij de wortel (of heel het kruid) voor de bloei gebruikt werd.  Verder helpt hij bij ontkramping en het draaglijk maken van menstruatie-pijnen.  Romeinen zouden het bijvoetblad in hun sandalen gedaan hebben als ze lange trektochten moesten ondernemen (bijvoet zou hun voeten onvermoeibaar gemaakt hebben).  Als zenuw-sterkend middel: 1 theelepel gedroogde wortel op een kop warm water. 

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Zou goed werken op de spijsvertering (hoewel de werking niet zo sterk is als bij alsem).  Helpt ook tegen spanning en negatieve stemming.  Het heeft een anti-epileptishe werking, en door de bitterstoffen zorgt hij ook voor een mild stomachicum, heeft het een antispasmodische werking, werkt het digestief en kan het helpen bij flatulentia en nausea.

Omdat bijvoet weinig of geen thujone bevat is de toxiciteit gering in vergelijking met alsem, absint. Bij normaal gebruik zijn er dus geen nevenwerkingen zoals bij  absint. 

Bij zwangerschap (zeker de eerste 3 maanden) het kruid niet gebruiken,  want bijvoet heeft een baarmoederstimulerende werking.

Bijvoet is mogelijks allergeen voor personen met een gevoeligheid voor asteraceae 

Gebruik: infuus, tinctuur, poeder, keukenkruid

Previous
Previous

Bitterzoet (Solanum dulcamara L.)

Next
Next

Bijenbrood (Phacelia tanacetifolia Bentk.)