Akkermunt (Mentha arvensis L.)

Relevante planteninfo  

Is een overblijvende plant. Hoogte tusen de 15 en 45 cm. Bloeitijd: augustus tot september. Bloemkransen staan in de bladoksels (dus geen bloemhoofdje aan het eind van de bloeistengel). De kelk is geheel behaard. De meeldraden steken uit de kroon. Kleur van de bloemen kan rood, roze of purper maar ook blauw, lilla of violet zijn. De stengel is vierkantig en opstijgend.  De bladeren zijn eivormig tot elliptisch.

Vooral te vinden op vochtige akkers, sloten, nat grasland en oevers. Vrij algemeen te vinden in heel Europa. 

Behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatea of Lamiaceae).

Inhoudsstoffen: etherische olie (voornamelijk menthol, menthon), looistoffen en flavonoiden.

Eetbaarheid

De planten hebben van april tot augustus aromatische bladeren en zachte scheuten. Die kan je vers of gedroogd gebruiken als thee, kruiderij voor zoete gerechten, groentegerechten en groenten. Gedroogd is het kruid ook te gebruiken als aromatiseur voor tabak.

De bloemen kan je van augustus tot september gebruiken als geurige decoratie op salades (fruitsalades) en chocoladedesserts.

De smaak is typisch muntachtig, maar iets zachter en zoeter dan de smaak van pepermunt.

Volksgeneeskunde

De plant wordt vaak bij verkoudheid, keelpijn en infecties in de mondholte ingezet, maar ook voor een hele reeks andere kwalen, van kiespijn tot mazelen.

Menthol is een terpeenalcohol, die naar het schijnt voor het eerst in Nederland, aan het eind van de 18e eeuw, aan het licht is gebracht. Het is een goed opwekkend middel voor de maag, antiseptisch en pijnstillend,

Een bussel akkermunt voor het keukenvenster verdrijft de vliegen. 

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Alle muntsoorten bezitten vrijwel dezelfde medicinale eigenschappen, maar het meest zijn toch die soorten of bastaarden in trek die veel menthol bevatten. De akkermunt bevat van alle muntsoorten het hoogst gehalte aan menthol.

Inhalatie van de EO van akkermunt werkt positief bij verkoudheden en ontstekingen van de luchtwegen (antiseptisch). De bloedcirculatie wordt versterkt en de doorbloeding in het hoofd verbetert. Een zalf met EO van akkermunt vermindert pijn aan de halswervels (tussen nek en schouders), vooral dan reumatische -en zenuwpijnen.

Contra-indicaties: niet samen met homeopathische geneesmiddelen gebruiken. Hoog menthol gehalte kan huidirritatie veroorzaken.

Bijkomende info/weetjes

Akkermunt houdt water langer fris en zuiver (deze wijsheid is afkomstig van zeelui die met munttwijgen hun drinkwater zuiver hielden).

Munt is in het algemeen veilig behalve zeldzame Mentha pulegium L. of Polei (☠)

Previous
Previous

Akkerdistel (Cirsium arvense (L.) Scop.)