gewone Rolklaver (Lotus corniculatus L.)
Relevante planteninfo
Algemeen voorkomend, vaste plant met lange bloeitijd onder de vorm van opvallende gele bloemen.
Gewone rolklaver komt in Europa veel voor met uitzondering van het hoge Noorden en het zuiden van Europees Rusland. Je kan deze plant ook vinden aan de Oeral, Iran, Irak en de Westelijk gedeelte van de Himalaya. Komt ook in Noord-Amerika, Zuid-Australië en Tasmanië voor. Ook in België komt de soort algemeen voor, enkel in de Kempen en de Zandstreek iets minder. In de polders wordt gewone rolklaver op brakke plaatsen vaak vervangen door smalle rolklaver. Het is een lage plant die maximum 30 cm kan worden. Hij heeft een bloeiwijze van tot circa 7 gele tot oranje, 1,5 cm grote bloemen, die bloeien in een scherm. De bloemknop is meestal rood en bloeit van mei-september met een hoogtepunt in juni. Heeft een ronde, 4,5 cm lange, gladde peul als vrucht. De liggende tot opstijgende stengels zijn niet hol en de vaak behaarde omgekeerd eironde tot ovale bladeren zijn in trosjes van 5 gegroepeerd, de onderste 2 hiervan zijn kleiner en gescheiden van de bovenste 3 zodat ze lijken op steunblaadjes maar zijn dit niet.
Belangrijkste inhoudsstoffen: flavenoïden, cyanogene verbindingen, tanninen.
Familie: vlinderbloemenfamilie of fabiaceae.
Eetbaarheid
Deze plant is niet eetbaar! Belangrijke bijenplant voor solitaire bijen en waardeplant voor heel wat vlinders.
Volksgeneeskunde
Het kruid bevat fenol- en flavonoïde, alsook cyanogene verbindingen. Het medicinale gebruik is vrijwel achterhaald. Toch paste men hier en daar de plant toe bij neurovegetatieve dystonie en depressies, en ook als mild slaap -en krampstillend middel.
In de vroegere oude volksgeneeskunst gebruikte het volk de plant als weekmaker van verzweringen.
Tanninen in gewone rolklaver werden vroeger gebruikt tegen maagdarmwormen.
Gebruik in huidige planten-geneeskunde
Niet van toepassing!
Bijkomende info/weetjes
Als waardplant of gastheer is de gewone rolklaver een “must” om in je tuin te hebben. Gewone rolklaver heeft tal van bezoekers met onder meer de sint-jansvlinder, het icarusblauwtje, boswitje, het ernstig bedreigde bruin dikkopje, de mi-vlinder, het zwartsprietdikkopje, het kleingeaderd witje, het heideblauwtje,…
Voor solitaire bijen zoals de harsbij, de kleine wolbij, het zilveren fluitje, de boommetselbij en de gouden slakkenhuisbij is deze plant een drachtplant. Ze verzamelen nectar en stuifmeel en ook bevliegen diverse soorten hommels deze plant waarvan onder andere de steenhommel.