Wilde Peen (Daucus carota L.)
Relevante planteninfo
Komt algemeen voor in de Benelux op droge graslanden, dijken, bermen, duinen,… behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae) en heeft wat koude nodig voor ze kan bloeien. Het is een tweejarige plant en wordt 30 tot 90 cm hoog. Bloeit vanaf juni tot in de herfst met schermen. Bloemetjes zijn wit of roze met in het midden van het scherm vaak een plukje zwart-purperachtig. De wilde plant onderscheidt zich van de huidige groente doordat de penwortel wit, vertakt en minder vlezig is.
Eetbaarheid
Ze zijn eetbaar, maar doordat ze in het tweede jaar veel vitaminen en reservestoffen onttrekken zijn ze dunner, vertakt en minder vlezig.
Volksgeneeskunde
In de volksgeneeskunde gebruikte men witte peen voor maag –en nier-aandoeningen. De zaden gebruikten ze als anticonceptiemiddel omdat het de innesteling van een bevrucht eitje in de baarmoederwand zou voorkomen doordat de synthese van het progesteron blokkeert. Als je zwanger bent of zwanger wil worden kan men dan best de zaden niet nuttigen.
Gebruik in huidige planten-geneeskunde
Tegen welke indicaties kan de plant gebruikt worden? Alle delen van de wilde peen of wilde wortel, het zaad, het blad en de wortel hebben een wormverdrijvende, samentrekkende, niersteenverwijderende, vochtafdrijvende en oogversterkende werking. Het zaad is menstruatiebevorderend, abortief, contraceptief, tumorremmend, leverbeschermend, krampstillend en vruchtbaarheidsremmende werking.
Welke delen van de plant kan men gebruiken in welke vorm? Alle delen, enkel tinctuur en homeopathische vormen gevonden.
Zijn er contra-indicaties bekend? Niet tijdens zwangerschap gebruiken, niet aan kinderen geven, niet bij hoge bloeddruk gebruiken en teveel kan toxisch werken.
Peenloof kan irritatie veroorzaken en is fototoxisch. (☠)
Bijkomende info/weetjes
Een rijkere oogst tomaten zou je kunnen verkrijgen door Wilde peen rond je tomatenplantjes te zetten en dit waarschijnlijk dankzij de wortel.
De wortel bevat porfyrinen die de productie van vrouwelijke geslachtshormonen stimuleren.
Volgens de signatuurleer is de wortel fallusvormig en zou het werken als afrodisiacum.