Canadese fijnstraal (Conyza canadensis (L.) Cronq.)

Relevante planteninfo

Deze fijnstraal komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In de 17de eeuw werd het kruid ingevoerd in Europa, vanwege het grote aantal zaadjes dat deze plant vormt vond de verspreiding zeer snel plaats.

De plant wordt tot 1 meter hoog, de rechtopstaande stengel is stijf en onvertakt. De bladeren zijn lancetvormig, kortbehaard, borstelig gewimperd, in de steel versmald, gaafrandig of onregelmatig getand. De bloemhoofdjes zijn klein en vormen met velen een pluim. De lintbloempjes zijn wit of iets roodachtig en niet veel langer dan het omwindsel.

De belangrijkste inhoudsstoffen zijn de gallotannines, o-benzyl-benzoëzuur, etherische olie (d-limoneen, ...), flavonoïden, ...

De plant komt in grote aantallen voor op braakliggend terrein en bebouwd land. Op zandgrond langs wegen en dijken, akkers en tuinen. De plant bloeit in juli-augustus.

Familie: behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae) en is een éénjarige plant. 

Eetbaarheid

De blaadjes van deze plant zijn weliswaar klein, maar kunnen genuttigd worden als groente of kruid. 

Volksgeneeskunde

Thee getrokken van de plant werd in de volksgeneeskunde ingezet bij diarree en vrouwenklachten. Het bevat de stof bètasitosterol en heeft soorgelijke werking als oestrogeen en zou helpen bij overgangsklachten. Ook schrijft men bloedstelpende eigenschappen toe aan de plant en zette men hem in tegen slijmvlies – maag – lever – en galblaasontsteking. 

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Tegen welke indicaties wordt dit kruid gebruikt? Het kruid wordt gebruikt ter behandeling van artrose, artritis, jicht, lumbago, hoge bloeddruk en overmatige baarmoederbloedingen. De etherische olie van de plant zou kunnen aangewend worden bij eiwit in de urine (albuminurie) en ter preventie van blaasontsteking (cystitis).

Welke delen van de plant worden gebruikt, in welke vorm? Herba (kruid) in de vorm van moedertinctuur, decoct, infuus.

Zijn er bekende contra-indicaties? Er zijn bij therapeutische veilige dosis geen nevenwerkingen bekend.  Wel oppassen: bevat een olie die bij bewerken irritatie kan veroorzaken. (☠)

Bijkomende info/weetjes

“Vroege grijsaard” was één van de bijnamen die de plant kreeg wat eigenlijk “Erigeron” betekent - dit omdat het vruchtpluis na de bloei snel wit wordt. In Duitsland werd hij Franzosenkraut genoemd omdat hij uit Frankrijk ingevoerd werd.

Wist je dat één plant wel tot 200.000 zaadjes kan produceren?

Previous
Previous

Canadese Guldenroede (Solidago Canadensis L.)

Next
Next

Brede lathyrus (Lathyrus latifolius L.)