Groot hoefblad (Petasites hybridus (L.) P. Gaertn., B. Meyer & Scherb.)

Planteninfo

Woont graag op vochtig tot natte voedselrijke, kalkhoudende bodems. Te vinden op vochtige weilanden, langs waterkanten, vochtige bossen, moerassen. Houdt zowel van het zonnetje als de schaduw.

Inheemse overblijvende plant met dikke, kruipende wortelstokken. Bloemen verschijnen hier ook voor de bladeren in maart – april. Ze zijn 2-huizig, staan niet vaak in elkaars nabijheid.  

De mannelijke meeldraadbloemen zijn rozig, paarsige bekertjes met 5 kroonbladachtige slippen waaruit een schijnstamper zijn pollen naar boven duwt en buitenshuis steekt. De mannelijke bloemen bevatten nectar en trekken zo insecten aan.

De vrouwelijke bloemen bestaan uit draadachtige wittige bloemetjes die in een rozig potje zitten (de omwindsels) en geen nectar bevatten. Hoe komen hier dan de bijtjes naartoe als er toch niets te halen valt? In het midden tussen de stamperbloemetjes met 2 stempels zitten namelijk de mannelijke onvruchtbare bloem zonder stuifmeel maar die wel nectar produceren. Zo lokken ze toch de insecten naar hun bloemen. Slim toch die vrouwen.

Bladeren vaak zo groot als rabarbladen met geribde stelen. 

Inhoudsstoffen: (wortel-) (blad en bloem worden niet gebruikt): eremafilaanesters, flavonoïden, pyrrolizidine-alkaloíden, triterpenoíde saponinen, looistoffen en meer.

Familie van de composieten (Asteraceae)

Eetbaarheid

Aangeraden om niet te eten door de aanwezige inhoudsstoffen (pyrrolizide alkaloïden) die toxisch zijn voor de lever. 

Volksgeneeskunde

Vroeger gebruikte men de plant wel bij maagdarmkolieken, ze waren kramp opheffend

Werd ook gebruikt bij verminderde galafscheiding. 

Gebruik in huidige planten-geneeskunde

Wordt niet toegestaan.  Staat op lijst 1 van het Belgisch KB kruiden van 27/8/1997 en mag dus onder voor gedoseerde vorm niet verkocht worden (tenzij preparaten vrij zijn  van deze pyrrolizidine-alkaloïden).

In dit geval wordt de plant  (vooral de wortel) gebruikt voor migraine en spanningshoofdpijnen daar deze een ontkrampende, bloedvatverwijdende werking hebben op de gladde spiercellen van de hersenbloedvaten.  Zijn ook ontstekingswerend en pijnstillendend.

Wordt in “bewerkte versie” ook gebruikt bij hooikoorts en tegen huisstofmijtallergie.

Contra-indicatie: niet bij zwangerschap en tijdens het zogen.  

Previous
Previous

Groot Heksenkruid (Circaea lutetiana L.)

Next
Next

Grijskruid (Berteroa incana (L.) DC.)